family villas at de van Eeghenstraat in Amsterdam

Twee monumentale familievilla’s

De villa’s zijn op het kruispunt van de 19e en 20e eeuw ontworpen door de Amsterdamse architect Theo Sanders. Hij voegde zich naar de ontwerpeisen van het voorname Willemspark met een combinatie van romantische en rationalistische bouwstijlen. De twee villa’s bestaan elk uit vier bouwlagen, een souterrain en een royale tuin. Door de ligging aan het park hebben beide villa’s een schitterend uitzicht over het Vondelpark. De monumentale en historische elementen worden volgens alle geldende regelen der kunst gerestaureerd. Daarnaast schept Zuider Vastgoed alle voorwaarden voor een exclusieve woonbeleving naar de huidige maatstaven.

vondelpark Villa aan de van Eeghenstraat

RIJKE HISTORIE

In 1865 opende het Amsterdamse Vondelpark zijn poorten voor het publiek. Het park was een initiatief van een aantal welgestelde Amsterdammers, waaronder de toenmalige directeur van De Nederlandsche Bank: Pieter van Eeghen. Om het park te bekostigen werd het gebied ten zuiden van het park – waaronder de Van Eeghenstraat – bedacht als nieuw woongebied voor welgestelde Amsterdammers die de drukte en de vervuiling van de binnenstad wilden ontvluchten. Een nieuwe, groene wijk voor de Amsterdamse elite.

[qode_accordion style=”toggle”][qode_accordion_tab title=”LEES MEER”]

L.P.  Zocher, die ook het Vondelpark had getekend, maakte het oorspronkelijke ontwerp voor de villabuurt Willemspark, één van de meest voorname buurten van Amsterdam. Wie in het mooie Willemspark wilde bouwen en wonen – zoals een aantal grondleggers van het Vondelpark – moest aan strenge stedenbouwkundige en esthetische eisen voldoen. In 1899 maakte architect Theo Sanders het ontwerp voor ‘eene dubbele villa’ in de Van Eeghenstraat, op de rand van Vondelpark en Willemspark, in de voorgeschreven ‘Willemspark-stijl’. Hij deed dat voor eigen rekening en risico. Eén van de villa’s werd zijn eigen woonhuis.

[/qode_accordion_tab][/qode_accordion]

OMGEVING VAN EEGHENSTRAAT

De buurten ten zuiden van het Vondelpark (Vondelpark-, de Willemspark-, de Concertgebouw- en de Museumpleinbuurt) zijn gemaakt voor de welgestelde Amsterdammers en dat is nog altijd te zien en te voelen. De omgeving is rijk aan lommerrijke lanen, prachtige pleintjes en plantsoenen, cultureel en historisch erfgoed, winkels en voorzieningen. Het Vondelpark, goed voor uren wandelen, mijmeren en joggen, grenst aan de tuinen van de familievilla’s op 76-78.

[qode_accordion style=”toggle”][qode_accordion_tab title=”LEES MEER” el_id=”omgeving” content_padding=”0 0 20px 0″]

De Beethovenstraat, Van Baerlestraat en P.C. Hooftstraat gelden als de mooiste winkelstraten van Amsterdam, met veel exclusieve merken en speciaalzaken. Dichter bij huis, in de Cornelis Schuijtstraat en langs de Willemsparkweg, bevinden zich ook veel gerenommeerde winkels en zaken, waaronder prachtige wijnhandels, slagers en groentewinkels voor dagelijkse boodschappen. Een aantal horecagelegenheden in de buurt – waaronder George W.P.A. – staan niet alleen bekend om hun gerechten en wijnen, maar ook om hun gemoedelijke terrassen en attente bediening. De grote musea van Amsterdam – Van Gogh, Stedelijk en Rijks – zijn allemaal op loopafstand van de Van Eeghenstraat 76-78 te vinden. Zo ook het Concertgebouw

[/qode_accordion_tab][/qode_accordion]

VAN 1900 NAAR NU

Theo Sanders was bouwkundig ingenieur en zoon van een makelaar. Hij tekende voor een aantal grote projecten in Amsterdam, waaronder het ontwerp van de nieuwe Raadhuisstraat (‘de grote doorbraak’ in de uitbreiding van de binnenstad). In 1881 nam Sanders een nieuw talent in dienst, die later zijn compagnon werd in de firma: de beroemde Hendrik Berlage. In de familievilla’s op 76-78 is ook Berlage’s invloed herkenbaar.

[qode_accordion style=”toggle”][qode_accordion_tab title=”LEES MEER”]

De verspringende torentjes, erkers en balkons zijn vooral schilderachtig – de Willemsparkstijl. De vensterindelingen zijn veelal traditioneel. Rationalistische invloeden van  Berlage zijn terug te vinden in onder meer de sobere baksteen en de natuurstenen lateien. Voor de rijke ornamentiek – waaronder het glas-in-lood, de plafondschilderingen en het siersmeedwerk – volgde Sanders vooral de stijl en de kleurpaletten van de Jugendstil. Van 1954 tot onlangs waren de twee villa’s in gebruik als kantoorpand – gelukkig met behoud van de oorspronkelijke villakwaliteiten. Die worden nu door Zuider Vastgoed in ere hersteld – en aangevuld met nieuwe topkwaliteit en luxe.

[/qode_accordion_tab][/qode_accordion]
[qode_advanced_image_gallery type=”grid” enable_image_shadow=”no” image_behavior=”zoom” number_of_columns=”five” space_between_items=”no” images=”381,382,393,392,385,384,386,387,388,383″ image_size=”full”]